De verplichte AOV wordt beschreven in de Wet BAZ (Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen), dit wetsvoorstel is onlangs ter internetconsultatie voorgelegd. Veel ondernemers hebben hierop gereageerd, het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel op deze reacties aangepast gaat worden. Op dit moment is het aan het huidige kabinet of, en in welke vorm, het wetsvoorstel wordt doorgezet. Indien dit gebeurt dan wordt dit voorstel eerst nog behandeld in de Tweede en de Eerste Kamer.
Waarom maakt de overheid ineens haast met de invoering van een verplichte AOV? De Europese Commissie stelt de verplichte AOV als voorwaarde voor het krijgen van 4,7 miljard uit het Corona herstelfonds. Daarnaast was de verplichte AOV in 2019 ook al opgenomen in het pensioenakkoord.
Momenteel wordt erover gesproken dat deze verplichting per 1 januari 2027 in moet gaan, maar het wordt mogelijk zelfs pas 2029. Het UWV wordt belast met de uitvoering van deze wet. Het is nog maar de vraag of zij deze extra druk aankunnen.
Voor wie geldt de verplichte AOV? Deze verplichting is voor alle ondernemers dit winst uit onderneming hebben (IB-ondernemers). De verplichting geldt niet voor directeur- grootaandeelhouders, ondernemers die naast hun zelfstandig ondernemerschap ook een loondienstverband hebben en ook niet voor levenspartners die meewerken in de onderneming van hun partner.
Wat gaat deze verplichte AOV straks kosten en wat krijg je voor dat geld? In het huidige voorstel staat dat de verplichte AOV € 195 per maand gaat kosten, met een wachttijd van 1 jaar. De bruto uitkering bedraagt maximaal 70% van het laatstverdiende loon, met een maximum tot het minimumloon. Er komt waarschijnlijk een opt-out regeling voor AOV’s die minimaal een gelijkwaardige dekking hebben als de verplichte AOV.
Onze arbeidsongeschiktheidsvoorziening is voor de 1e 2 jaar per ziektebeeld. Als de AOV verplicht wordt gesteld dien je voor de tijd na die twee jaar nog wel een AOV tot AOW leeftijd af te sluiten.