1. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden
Het is misschien een open deur, maar je wilt niet weten hoeveel ondernemers voor elke inlog hetzelfde wachtwoord gebruiken. Kies voor al je accounts en apparaten een ander wachtwoord en maak ze sterk met een onlogische combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd persoonlijke informatie zoals namen of geboortedata. Een wachtwoordmanager om je wachtwoorden veilig te beheren is raadzaam.
2. Gebruik tweefactorauthenticatie
Veel digitale diensten bieden tweefactorauthenticatie aan, ook wel tweestapsverificatie genoemd. Door zo’n extra veiligheidslaag toe te voegen aan jouw systeem of applicatie, weet je zeker dat niemand zomaar met een gestolen wachtwoord kan inloggen. Het werkt simpel: nadat je met jouw inlog en wachtwoord bent aangemeld, moet je je nogmaals identificeren middels een toegestuurde code via SMS of met een code die een authenticatie-app speciaal voor jou genereert. Je kunt zelf kiezen op welke manier je die code – het kan ook met een vingerafdruk of gezichtsscan – wilt ontvangen. Het kost je drie seconden extra bij het inloggen, maar daarmee is de toegang tot je systeem wel goed beveiligd.
3. Houd software up-to-date
Cybercriminelen maken vaak gebruik van kwetsbaarheden in verouderde software, dus zorg ervoor dat je regelmatig updates uitvoert voor je besturingssysteem, antivirussoftware en andere applicaties. Voorkomen is sowieso beter dan genezen: gebruik ook betrouwbare beveiligingssoftware en krachtige antivirus- en antimalwaresoftware op al je apparaten. Die detecteren en blokkeren automatisch verdachte digitale activiteiten.
4. Open geen verdachte e-mails of bijlagen
Nepmails zijn tegenwoordig amper meer van echt te onderscheiden. Bij twijfel: niet doen. Wees extra voorzichtig met e-mails van onbekende afzenders of met ongevraagde bijlagen. Klik nooit zomaar op links en download al helemaal geen bestanden van bronnen die je niet vertrouwt. Neem altijd het zekere voor het onzekere, want een onoplettend klikje kan grote gevolgen hebben.
Heb je toch (per ongeluk) op een link geklikt of een bijlage geopend? Sluit het programma en je mail meteen af en laat de virusscanner een uitgebreide scan van de computer uitvoeren en de schadelijke software verwijderen. Wijzig voor de zekerheid je wachtwoorden en gebruik tijdelijk een ander apparaat voor belangrijke informatie, totdat je zeker weet dat er geen schadelijke software meer op je computer staat.
5. Wees voorzichtig met externe apparaten
Cybercrime woekert niet alleen online. Ook externe apparaten, denk aan USB-sticks, bevatten soms malware die zich binnen jouw systeem kunnen verspreiden zodra je ze aansluit.
6. Maak regelmatig een back-up
Ransomware wordt door cybercriminelen ingezet om losgeld te vragen voor jouw gegevens. Als jij je belangrijke bestanden op een externe, offline locatie hebt opgeslagen, staan zij met lege handen.
7. Overweeg een cyberverzekering
Een cyberverzekering kan helpen bij het afdekken van de kosten van een aanval met ransomware, zoals losgeldbetaling, herstelkosten en juridische kosten. Weet wel: uit de Cybersecuritymonitor blijkt dat losgeld betalen weinig effectief is. In meer dan de helft van de gevallen werden de versleutelde gegevens na betaling niet of slechts gedeeltelijk vrijgegeven door de criminelen.
Lang verhaal kort: je kunt je best doen om jezelf te beschermen, maar in deze digitale wereld is geen enkele maatregel waterdicht. Dus wees vooral waakzaam om het cybercriminelen zo moeilijk mogelijk te maken. Nog een laatste handige tip: zorg voor een noodplan als het je wel overkomt. Weet je bijvoorbeeld hoe je jouw back-up met belangrijke data terugzet? Of wie je direct kunt bellen om alles weer aan de praat te krijgen, zodat je werk er niet onder hoeft te lijden? Daarover nadenken nu er niets aan de hand is, scheelt je kostbare tijd als je wel een digitale aanval te verduren krijgt: better safe than sorry.
Deel dit artikel
Recente artikelen
Cybercrime: hoe beschermt de zzp’er zich tegen ransomware?
In deze digitaal verbonden wereld neemt computercriminaliteit nog steeds toe. Niet alleen op internationaal niveau, waarbij staten cyberaanvallen uitvoeren op elkaars digitale infrastructuur, maar ook op bedrijfsniveau, waar ransomware wordt ingezet om digitale gegevens te gijzelen. Ook als zzp’er loop je risico. Het kan zomaar gebeuren: malware wordt je systeem binnengesmokkeld via onschuldig ogende links of e-mailbijlagen en versleutelt vervolgens cruciale databestanden. Dan moet je losgeld betalen en maar hopen dat de boel weer wordt vrijgegeven. Om je te wapenen tegen dergelijke vormen van cybercriminaliteit, zetten we hier de belangrijkste beveiligingstips op een rij.
ZO starten als ondernemer | Hoe schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel?
In de videoreeks ‘ZO starten als ondernemer’ nemen we je mee langs alle kansen en uitdagingen die startende ondernemers tegenkomen tijdens hun eerste stappen in het ondernemerschap. In deze video: je gaat je inschrijven bij de kvk.
Welke wetten en regels veranderen er in 2025 voor zzp’ers?
Het nieuwe jaar stormt naderbij en dat betekent weer de nodige veranderingen in wet- en regelgeving, ook voor zzp’ers. Als zzp’er moet je goed blijven opletten, want sommige wetten en regels hebben direct invloed op jouw bedrijf en ondernemerschap. De opvallendste beleidswijzigingen hebben we voor je op een rijtje gezet, zodat je goed bent voorbereid op 2025.