Te weinig pensioen voor zorgeloze oude dag zzp’er
Een kwart van de zzp’ers in Nederland bouwt helemaal geen pensioen op. Van de zzp’ers die wél iets geregeld hebben, bouwt een groot deel te weinig op om straks zorgeloos van de oude dag te kunnen genieten. Dat gaat in de toekomst voor armoede zorgen.
Als zzp’er heb je recht op AOW als je de AOW-leeftijd bereikt, het is je eigen verantwoordelijkheid om je oudedagvoorziening aan te vullen met een pensioen. Het is belangrijk om nu al stil te staan bij je zorgeloze oude dag. Het effect van tien jaar eerder beginnen met het opbouwen van een pensioen is namelijk aanzienlijk.
Op tijd pensioen opbouwen
Een rekenvoorbeeld: begin je op je 25ste met het opzijzetten van 150 euro per maand, en beleg je daarmee met een neutraal profiel, dan is je verwachte eindkapitaal ruim 400.000 euro.
Start je tien jaar later (op je 35ste) met dezelfde inleg, dan is je verwachte eindkapitaal 180.000 euro. Dat is toch wel een enorm verschil en in ieder geval de moeite waard om even bij stil te staan.
‘Pensioenspijt’ bij ondernemers
Uit onderzoek van Knab blijkt dat 44 procent van de zzp’ers spijt heeft dat ze niet eerder zijn begonnen met pensioenopbouw. Deze ‘pensioenspijt’ speelt vooral bij ondernemers die pas na hun dertigste zijn begonnen pensioen op te bouwen.
(Fiscale) voordelen
Gebrek aan kennis speelt een grote rol bij het wel of niet opbouwen van pensioen door ondernemers. Veel zzp’ers zijn zich nog niet bewust van de mogelijkheden die fiscale regelingen, zoals lijfrente, bieden om belastingvriendelijk pensioen op te bouwen. Ook is minder dan de helft van de zelfstandigen bekend met het begrip ‘jaarruimte’.
Advies van ervaren zzp’ers
Ervaren zzp’ers hebben als advies aan jonge ondernemers: begin vroeg en maak pensioenopbouw onderdeel van je bedrijfsvoering. Veel van hen geven aan dat het belangrijk is om structureel geld opzij te zetten Het idee dat je later nog kunt inhalen, blijkt in de praktijk vaak een illusie.
Zelfstandig Ondernemers biedt een 4-in-1 totaaloplossing, waarbij je zelf beslist welke ondernemersrisico’s je wilt afdekken. Het hart van onze dienst is de arbeidsongeschiktheidsvoorziening, je kunt die aanvullen met een ongevallenverzekering en pensioen en het deel van je inleg dat niet aan zieken wordt geschonken komt terecht in jouw eigen spaarbuffer.
Stel hier je eigen vangnet op maat samen
Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen
ZO starten als ondernemer | Welke verzekeringen heb je nodig?
In de videoreeks ‘ZO starten als ondernemer’ nemen we je mee langs alle kansen en uitdagingen die startende ondernemers tegenkomen tijdens hun eerste stappen in het ondernemerschap. In deze video: welke verzekeringen heb je nodig?
ZO starten als ondernemer | Hoe schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel?
In de videoreeks ‘ZO starten als ondernemer’ nemen we je mee langs alle kansen en uitdagingen die startende ondernemers tegenkomen tijdens hun eerste stappen in het ondernemerschap. In deze video: je gaat je inschrijven bij de kvk.
ZO starten als ondernemer | Hoe kies je een geschikte werkplek?
In de videoreeks ‘ZO starten als ondernemer’ nemen we je mee langs alle kansen en uitdagingen die startende ondernemers tegenkomen tijdens hun eerste stappen in het ondernemerschap. In deze video: hoe kies je een geschikte werkplek?