Alles over schijnzelfstandigheid en waar je als zzp’er rekening mee moet houden
Het kabinet wil niet dat zelfstandigen zonder personeel worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in loondienst zou moeten gebeuren. Dat is kort gezegd waar de discussie over schijnzelfstandigheid over gaat. Als zzp’er ben jij samen met jouw opdrachtgever verantwoordelijk voor afspraken over jullie arbeidsrelatie. Controleer dus, als je een opdracht aanneemt, of deze wel geschikt is om als zelfstandige uit te voeren.
Schijnzelfstandigheid
Zover is het nog niet. Waar moet je als zzp’er op letten tot de nieuwe wet in werking treedt? Check samen met je opdrachtgever of er in jullie arbeidsrelatie geen sprake is van loondienst. Je bent in loondienst als tenminste een van de volgende situaties geldt:
Er is een gezagsverhouding tussen jou en de werkgever
Je kunt het werk niet door iemand anders laten doen
Je krijgt loon (bijvoorbeeld vakantiegeld of doorbetaald bij ziekte)
Er is een fictieve dienstbetrekking (kijk op de website van de belastingdienst of dat voor jou geldt).
Modelovereenkomst voor zzp’ers.
Twijfel je nog? Gebruik een modelovereenkomst met de afspraken over de werkrelatie die je met de opdrachtgever hebt gemaakt. Werk je volgens een modelovereenkomst, dan ben je een zelfstandige die een opdracht uitvoert en dus niet in loondienst. De Belastingdienst heeft voor de meeste situaties een modelovereenkomst.
Let op: de modelovereenkomst is vijf jaar geldig, daarna moet je verlengen.
Waarom is de Belastingdienst hier scherp op?
Als er sprake is van ondernemerschap dan hoeft de opdrachtgever geen loonbelasting en premies volksverzekeringen af te dragen en heeft de zzp’er recht op allerlei ondernemersaftrekposten, waarvan de grootste de zelfstandigenaftrek is. Als iemand onterecht als ondernemer inkomstenbelastingen betaalt dan mist de Belastingdienst veel belastinginkomsten door de voordelen die de ondernemer heeft (hij betaalt wel omzetbelasting, maar minder inkomstenbelasting), maar ook doordat de opdrachtgever geen loonbelasting en werknemersverzekeringen betaalt.
Handhaving op schijnzelfstandigheid
Op dit moment legt de Belastingdienst geen correctieverplichting op als er geen sprake is van kwaadwillendheid. Je krijgt eerst aanwijzingen en drie maanden de tijd om de dienstbetrekking aan te passen. Het kabinet heeft de ambitie dit zogenaamde handhavingsmoratorium op te heffen. Wees je daarvan bewust, want als dat gebeurt, gaat de Belastingdienst ervanuit dat burgers en bedrijven bereid zijn uit zichzelf fiscale regels na te leven, zonder acties van de Belastingdienst.