Hoeveel moet een zzp’er per maand opzij leggen voor zijn pensioen?
Als zzp’er heb je de vrijheid om je eigen pad te bewandelen en je bedrijf te runnen zoals jij het wil. Maar aan dit voordeel, kleeft een nadeel: er komt ook verantwoordelijkheid bij kijken. Vooral als het gaat om je financiële toekomst. Hoe zit het met jouw pensioenplanning? Kun jij straks comfortabel leven als je stopt met werken? Hoeveel moet een zzp’er eigenlijk opzij leggen voor zijn pensioen?
Over het maandbedrag voor jouw pensioenplanning kunnen we op deze plek helaas niets vertellen, want die is afhankelijk van jouw huidige situatie, levensstijl, verwachtingen en dromen. We kunnen wel een aantal belangrijke overwegingen onder jouw aandacht brengen. Zodat jij zelf goed voorbereid jouw eigen financiële vangnet – van AOV tot pensioen – kunt samenstellen.
Wat is je pensioendoel?
Daar begint het mee. Je weet tenslotte pas hoeveel je nú moet sparen als je weet hoeveel je stráks nodig denkt te hebben. Ga dus eerst bij jezelf na hoeveel geld je nodig hebt om je gewenste levensstijl te behouden tijdens je pensioen. Maak een realistische schatting van je jaarlijkse uitgaven en bedenk hoeveel je moet sparen om deze kosten te dekken.
Bereken je pensioenleeftijd
Hoe lang heb je nog? Bepaal op welke leeftijd je met pensioen wil gaan. Dit kan invloed hebben op hoe lang je hebt om te sparen en hoeveel je per maand opzij moet leggen om je pensioendoelen te bereiken.
Hoeveel kún je sparen?
Je kunt wel dromen van een pensioen met alles erop en eraan op de Bahama’s, maar wat je nú niet hebt, kun je ook niet sparen voor later. Kijk dus naar je huidige mogelijkheden. Analyseer kritisch je actuele financiële situatie en maak een gedetailleerd budget. Geen geld over? Nu je zo’n mooi overzicht hebt, kun je kijken waarop je eventueel kunt bezuinigen om geld te besparen voor je pensioen.
Welke andere inkomstenbronnen heb je?
Sparen is belangrijk, maar in de overweging hoeveel je maandelijks opzij moet leggen, spelen andere inkomsten ook een belangrijke rol. Denk aan sociale zekerheid, eventuele investeringen, vastgoed, enzovoorts. Hiermee vul je je pensioenplan aan en verminder je dus je maandelijkse pensioenbedrag.
Hoe zit het met je jaarruimte?
De jaarruimte is het jaarlijkse maximale bedrag waarmee je fiscaal vriendelijk kunt sparen voor je pensioen (in 2024: € 34.550). Heb je dit bedrag niet volledig gebruikt, dan kun je er nog tien jaar op terugvallen om dat bedrag te benutten. Omdat je gebonden bent aan een maximumbedrag per jaar, is het slim om er elk jaar gebruik van te maken. Zo kun je een mooi pensioen opbouwen.
Regel je pensioen automatisch met je AOV
In het vangnet van Zelfstandig Ondernemers regel je jouw pensioen zonder financiële zorgen en vooral zonder gedoe! Want je regelt een goed pensioen vanuit je maandelijkse inleg. Zo heb je voor een vast bedrag per maand een inkomen bij arbeidsongeschiktheid én je pensioen. En ook nog eens fiscaal voordelig! Hiervoor werken wij samen met pensioenbank Brand New Day.
Bereken hier jouw complete financiële vangnet.
Gerelateerd
Pensioenopbouw zzp'er
Hoe bouw je pensioen op als zzp’er? Je kunt als zelfstandig ondernemer lijfrente opbouwen via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. Met een lijfrente spaar je op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen waarmee je later je AOW aanvult. Een lijfrente wordt periodiek uitbetaald als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Je kunt ook aan andere mogelijkheden denken om een potje op te bouwen. Bijvoorbeeld door zelf te sparen of te beleggen, je hypotheek af te lossen of je bedrijf te verkopen. Soms is het mogelijk de pensioenregeling van je laatste werkgever voort te zetten.
Alles over schijnzelfstandigheid en waar je als zzp’er rekening mee moet houden
Het kabinet wil niet dat zelfstandigen zonder personeel worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in loondienst zou moeten gebeuren. Dat is kort gezegd waar de discussie over schijnzelfstandigheid over gaat. Als zzp’er ben jij samen met jouw opdrachtgever verantwoordelijk voor afspraken over jullie arbeidsrelatie. Controleer dus, als je een opdracht aanneemt, of deze wel geschikt is om als zelfstandige uit te voeren.