De kenmerken van een eenmanszaak
In een eenmanszaak kunnen meerdere personen werkzaam zijn, maar is er slechts één eigenaar. De anderen zijn dan werknemers of bijvoorbeeld de meewerkende partner.
Als eigenaar van een eenmanszaak ben je met je gehele vermogen aansprakelijk voor de schulden die uit de bedrijfsuitoefening voortvloeien. Heb je als ondernemer naast het ondernemingsvermogen ook privévermogen, dan kunnen zakelijke schuldeisers zich ook op dit vermogen verhalen. Dat betekent dat door zakelijke schuldeisers een eventueel gemeenschapsvermogen van een gehuwde eigenaar ook aangesproken kan worden, met alle gevolgen van dien.
Eigenaren van een eenmanszaak worden ook wel IB-ondernemers (inkomstenbelasting) genoemd. Dat komt omdat de winst die wordt gemaakt met de onderneming rechtstreeks in box 1 wordt belast.
Gerelateerd
Aansprakelijkheid in een B.V.
Ben je persoonlijk aansprakelijk met een B.V.? Omdat de bv rechtspersoonlijkheid bezit, zijn de directie, bestuurders en aandeelhouders in principe niet aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. De schuldeisers kunnen zich normaal gesproken alleen verhalen op het vennootschapsvermogen. Behalve in de situatie waarin de bestuurders de vennootschap op een onbehoorlijke manier hebben bestuurd. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij dan toch aansprakelijk zijn met hun privévermogen.
De kenmerken van een maatschap
De maatschap is een vorm van een personenvennootschap. Bij een personenvennootschap besluiten twee of meer personen dat zij een duurzaam samenwerkingsverband aan zullen gaan. Met samenwerking wordt bedoeld dat de vennoten allemaal iets inbrengen, zoals kapitaal, arbeid of kennis. Door onderling samen te werken willen zij een bepaald voordeel behalen. Dit voordeel delen zij met elkaar. Met personen worden niet alleen natuurlijke personen bedoeld. Ook rechtspersonen kunnen maat of vennoot zijn. Beoefenaren van vrije beroepen maken meestal gebruik van een maatschap. Bijvoorbeeld artsen, advocaten en notarissen. Voor het oprichten van een maatschap hoeft geen notariële akte te worden opgemaakt en een maatschap hoeft niet te worden ingeschreven in het handelsregister.
Aan welke belastingverplichtingen moet een zelfstandig ondernemer voldoen?
Als zelfstandig ondernemer geniet je van vrijheid en flexibiliteit in je professionele leven. Maar vergeet niet dat met die onafhankelijkheid ook belastingverplichtingen op je ondernemersbord terechtkomen. Als zzp’er moet je belasting betalen en je administratie op orde hebben om aan wettelijke vereisten te voldoen. Welke belastingzaken dat zijn, zetten we in dit artikel overzichtelijk voor je op een rij. Zodat jij je financiën op een georganiseerde manier kunt beheren en je niet voor verrassingen komt te staan.