Hoe kun je geld lenen als zzp’er?
Heb je geld nodig om je eigen bedrijf te starten? Draai je al lekker als zzp’er, maar ben je toe aan een volgende stap? Zie je mogelijkheden in een investering? Dan is het wellicht een goed moment om een lening af te sluiten. Er zijn meerdere manieren om jouw ambitie gefinancierd te krijgen met extern geld. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.
We kennen allemaal de waarschuwing: pas op, geld lenen kost geld. En zo is het. De beste lening is dan ook de lening die je niet hoeft af te sluiten. Dan hoef je geen tijdrovend aanvraagproces te doorlopen en ben je daarna ook geen geld kwijt aan rente en andere bijkomende kosten. Vraag jezelf daarom eerst af hoeveel geld je precies nodig hebt. Is eerst nog even doorsparen een optie? Heb je thuis ongebruikte, maar waardevolle spullen die je kunt verkopen? Kun je jouw vakkennis inzetten door betaald lezingen, trainingen of advies te geven en zo wat bij te verdienen? Elk bedrag dat je zelf kunt investeren, zal je veel leenkosten besparen.
De bank
Heb je besloten dat je echt extern geld nodig hebt, dan is jouw bank een goede eerste stop. Heb je een duidelijk ondernemingsplan en een goed overzicht van je financiële situatie en de bijbehorende geldstromen? Dan kan de bank beslissen jou op basis daarvan een lening te verstrekken. Let op: elke bank stelt eigen voorwaarden aan leningen. Lees dus goed de afspraken door: hoe zit het met de looptijd, de rente, de afsluitkosten? Vergelijk meerdere aanbieders, dan weet je precies waar je aan toe bent.
Private investeerder
Er zijn genoeg vermogende particulieren die graag geld investeren in kleine, opkomende ondernemingen. Als zij jou geld willen lenen, dan doen ze dat omdat ze geloven in jouw plan én in jou. Relatiebeheer is bij zo’n lening dus bijna net zo belangrijk als het nakomen van je afspraken.
Investeringsfonds
Dat kan een groep private investeerders zijn, maar ook bijvoorbeeld een investeringsmaatschappij. Zij helpen met hun geld graag mee aan de verdere uitbouw van kansrijke ondernemingen, daarom stappen zij vaak in voor een langere termijn. Dat heeft voordelen, omdat zij je ook met raad en daad kunnen bijstaan.
Familie en vrienden
Onderschat niet hoeveel geld je kunt ophalen bij familie of in je eigen vrienden- en kennissenkring. Zij kennen jou goed, weten waarschijnlijk al waarmee je bezig bent en wat je plannen zijn – het kan best zijn dat ze je daarbij willen helpen. Met duidelijk afspraken over rente en terugbetaling kan dat een prima manier zijn om extra geld aan te trekken.
Crowdsourcing
Eenzelfde geldronde kun je ook maken op grotere schaal, dan noemen we het crowdsourcing. Er zijn behoorlijk wat crowdsourcingplatforms die zich richten op Nederland, vaak bedienen zij een specifieke branche, bijvoorbeeld horeca of de techsector. Met een goede pitch, waarbij het vertrouwen in jouw persoon net zo belangrijk is als het vertrouwen in jouw plan, kun je ‘de crowd’ verleiden in jou te investeren. De sympathiefactor telt mee, dus zorg dat je jezelf goed presenteert.
Overheid
De overheid heeft talloze subsidies en regelingen ingesteld om ondernemers te steunen. Zo zijn er diverse duurzaamheidssubsidies en bijvoorbeeld ook de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Om voor die laatste in aanmerking te komen, moet je een bedrag tussen de € 2.801 en € 69.765 investeren in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Dan kun je 28 procent van dat bedrag aftrekken van je belasting. Tot een investeringsbedrag van bijna vier ton kun je profiteren van de KIA. Afhankelijk van de branche waarin je opereert en het doel van je investering zijn er subsidies beschikbaar – het loont om je daar even goed in te verdiepen.
Leasing
Heb je het geld vooral nodig om bedrijfsmiddelen te kopen, van auto’s tot kopieerapparaten of computers? Dan zijn er allerlei mogelijkheden om te leasen, waarbij je de betaling uitsmeert over langere tijd. Ook bieden veel leveranciers een kredietmogelijkheid: kopen op afbetaling, waardoor je de kosten niet in één keer hoeft af te tikken. Let wel op: feitelijk leen je dan geld bij de leverancier, dus daar zitten rentebedragen aan vast. Geld lenen kost nu eenmaal geld.
Gerelateerd
Aansprakelijkheid in een B.V.
Ben je persoonlijk aansprakelijk met een B.V.? Omdat de bv rechtspersoonlijkheid bezit, zijn de directie, bestuurders en aandeelhouders in principe niet aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. De schuldeisers kunnen zich normaal gesproken alleen verhalen op het vennootschapsvermogen. Behalve in de situatie waarin de bestuurders de vennootschap op een onbehoorlijke manier hebben bestuurd. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij dan toch aansprakelijk zijn met hun privévermogen.
De kenmerken van een maatschap
De maatschap is een vorm van een personenvennootschap. Bij een personenvennootschap besluiten twee of meer personen dat zij een duurzaam samenwerkingsverband aan zullen gaan. Met samenwerking wordt bedoeld dat de vennoten allemaal iets inbrengen, zoals kapitaal, arbeid of kennis. Door onderling samen te werken willen zij een bepaald voordeel behalen. Dit voordeel delen zij met elkaar. Met personen worden niet alleen natuurlijke personen bedoeld. Ook rechtspersonen kunnen maat of vennoot zijn. Beoefenaren van vrije beroepen maken meestal gebruik van een maatschap. Bijvoorbeeld artsen, advocaten en notarissen. Voor het oprichten van een maatschap hoeft geen notariële akte te worden opgemaakt en een maatschap hoeft niet te worden ingeschreven in het handelsregister.
Aan welke belastingverplichtingen moet een zelfstandig ondernemer voldoen?
Als zelfstandig ondernemer geniet je van vrijheid en flexibiliteit in je professionele leven. Maar vergeet niet dat met die onafhankelijkheid ook belastingverplichtingen op je ondernemersbord terechtkomen. Als zzp’er moet je belasting betalen en je administratie op orde hebben om aan wettelijke vereisten te voldoen. Welke belastingzaken dat zijn, zetten we in dit artikel overzichtelijk voor je op een rij. Zodat jij je financiën op een georganiseerde manier kunt beheren en je niet voor verrassingen komt te staan.