Starten vanuit de WW
Wat is het voordeel van een eigen bedrijf starten vanuit de WW? Om ondernemerschap te stimuleren kun je onder bepaalde voorwaarden een bedrijf starten met behoud van je WW-uitkering. Voor het starten van je eigen bedrijf vanuit de WW zijn twee mogelijkheden, de startperiode of urenkorting.
Tijdens de startperiode ontvangt je als WW-gerechtigde voor een vaste periode van 26 weken 29% minder WW-uitkering. Tijdens deze startperiode mag je vervolgens alles doen wat nodig is voor je eigen bedrijf. Je mag echter geen opdrachten doen voor je laatste werkgever. Na de startperiode mag dit wel.
Om in aanmerking te komen voor de startersregeling moet je toestemming van het UWV verkrijgen. De toestemming zal worden verleend als je eigen bedrijf naar verwachting voldoende oplevert om van te leven. Een andere voorwaarde voor de toestemming is het hebben van een ondernemingsplan.
Een andere manier om vanuit de WW een onderneming te starten is door gebruik te maken van de urenkorting. Voor deze urenkorting is vooraf geen toestemming nodig van het UWV.
Gerelateerd
Aansprakelijkheid in een B.V.
Ben je persoonlijk aansprakelijk met een B.V.? Omdat de bv rechtspersoonlijkheid bezit, zijn de directie, bestuurders en aandeelhouders in principe niet aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. De schuldeisers kunnen zich normaal gesproken alleen verhalen op het vennootschapsvermogen. Behalve in de situatie waarin de bestuurders de vennootschap op een onbehoorlijke manier hebben bestuurd. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij dan toch aansprakelijk zijn met hun privévermogen.
De kenmerken van een maatschap
De maatschap is een vorm van een personenvennootschap. Bij een personenvennootschap besluiten twee of meer personen dat zij een duurzaam samenwerkingsverband aan zullen gaan. Met samenwerking wordt bedoeld dat de vennoten allemaal iets inbrengen, zoals kapitaal, arbeid of kennis. Door onderling samen te werken willen zij een bepaald voordeel behalen. Dit voordeel delen zij met elkaar. Met personen worden niet alleen natuurlijke personen bedoeld. Ook rechtspersonen kunnen maat of vennoot zijn. Beoefenaren van vrije beroepen maken meestal gebruik van een maatschap. Bijvoorbeeld artsen, advocaten en notarissen. Voor het oprichten van een maatschap hoeft geen notariële akte te worden opgemaakt en een maatschap hoeft niet te worden ingeschreven in het handelsregister.
Aan welke belastingverplichtingen moet een zelfstandig ondernemer voldoen?
Als zelfstandig ondernemer geniet je van vrijheid en flexibiliteit in je professionele leven. Maar vergeet niet dat met die onafhankelijkheid ook belastingverplichtingen op je ondernemersbord terechtkomen. Als zzp’er moet je belasting betalen en je administratie op orde hebben om aan wettelijke vereisten te voldoen. Welke belastingzaken dat zijn, zetten we in dit artikel overzichtelijk voor je op een rij. Zodat jij je financiën op een georganiseerde manier kunt beheren en je niet voor verrassingen komt te staan.